28. september 2023
009

Per Borthen Swing Dep m /Laila Dalseth 18. november 2009

DET ER FORSKJELL PÅ POLITIKK OG MUSIKK, HELDIGVIS

Da Per Borten ( uten h ) var statsminister bestemte Per Borthen ( med h ) seg for at Norge også trengte et swingdepartement.  Derfor startet han Per Borthens Swing Dep. Flere av musikerne har vært med siden den gang.

009De har med andre ord svært lang erfaring på de musikale scenene, og det høres. De fire blåserne Per Borthen, Harald Halvorsen, Totti Berg og Johan Bergli bidrar alle med fine soloprestasjoner. Det samme gjør i høy grad pianist ( og arrangør ) Svein Alfredsen.  Av og til slipper også bassist Sture Janson og trommis Finn Torgersen til med solo. Det er bare gitarist Lasse Hansen som ikke trår til som solist, men til gjengjeld byr han på et fenomenalt fint komp på hver eneste låt. I det hel tatt er gutta i bakre rekke, kalt kompet, særdeles samspilte og det swinger veldig av dem.

Bandet spiller hovedsakelig  låter fra storbandtidens swingår. Det vil si fra 1930 -1950. Ikke minst har de hentet mye fra Billie Holidays repertoar og det blir fremført med stor respekt og innlevelse av Laila Dalseth. Gift med Totti Berg, og med en lang og fargerik tid som jazzsangerinne.

I første sett fikk vi blant annet høre Esquire Dance og Shiny Stockings. Den siste mest kjent med Count Basie Storband. Senere kom Laila på scenen og sang I´m getting sentimental over You. Hun fortalte forresten at da hun startet med bandet brukte ingen briller og alle var mørke i håret.  Nå er det tilnærmet omvendt! Vi fikk også en nydelig versjon av balladen I´ll never be the same.

008Etter pausen started de med Exactly like You. Senere spilte de en trolsk versjon av I´m comming, Virginia.  Spennende arrangement! Litt senere fikk vi høre Laila i Just in time og en nydelig versjon av I miss You so. I anledning av at det er 50 år siden Billie Holiday døde i høst fikk vi også høre Foolin my self.

Siste sett startet med At Sundown i fint swingtempo. Vi fikk også høre If We never meet again, som Louis Armstrong spilte inn i 1930. Veldig bra. Etterpå fikk vi Lailas versjon av A Sailboat in the Moonlight and You, kanskje aller mest kjent med svenske Alice Babs. De fortsatte med et par låter fra Billie Holidays reportoar; That old Devil called love og What shall I say. Som avslutning fikk vi Broadway, og her hørte vi nesten Ella Fitzgerald i kulissene.  Kjempebra! Som takk for applausen fikk vi Basies Nine twenty special som ekstranr.  Det swingte!001

Med det var høstens siste jazzkonsert over. Nå er det bare å begynne å glede seg til 27. januar 2010. Da kommer Magnolia Jazzband.  Dessuten er det verd å merke seg jubileumskonserten 17. februar med Gisle Børge Styve trio. Det blir en kveld som bør passe alle nittedøler. Billettene selges i bokhandelen på MO-senteret fra 1. desember, og det kan være lurt å være tidlig ute!

For styret

Svein Fagersand, tekst og foto

002 003 004
010 005 007