30. mai 2023
hvorfor

Vika Band 30. september 2009

TROMMER SAMMEN FULLE HUS

Å slenge innom jazz- klubben på impuls? Å nei,den går ikke. Du bør helst sikre deg bord en uke i forveien. I hvert fall hvis du vil sitte i første rekke,med nærkontakt til bandet.

hvorforSkrevet av Kari Tveøy i Varingen og publisert 9. oktober 2009. Gjengitt med tillatelse.

Det vet de godt, de fire damene som  har  inntatt  krembordet  i kveld. Aud  Guttu, Anne  Karin Grønbech,  Wenche Christiansen og Astrid Tøsse har vært på jazzklubben før. Mange ganger. Da er det bord ved «scenen» og
rødvin som gjelder. – Ja! Vi kjører jo ikke bil når vi skal hit, sier Aud Guttu, nærmest sjokkert ved tanken.

Og Varingens  utsendte, som overhodet  ikke  har  tenkt  på bordreservasjon, forstår fort at her er det ikke bare å sette seg ned på en ledig stol. For den er nemlig ikke ledig særlig lenge. Etter  hvert  som  de  82  jazzel-
skerne  siger  inn  i  NIL-huset denne  kvelden,  fylles  det  opp langs bordene, og den eneste ledige plassen er ved bandbordet. Som altså er et utmerket sted å sitte, bare så dét er sagt.
 

God kombinasjon
Nitedalens Jazzclub er ikke hva  den en gang var. Den er mye bedre.
– At vi byttet lokaler. Og serveringen. I  tillegg  kommer  en god nettside som ble etablert av avdøde Bjørn Myhrhaug og nå blir  vel  ivaretatt  av  leder  Håkon  Røvang, sier  Svein  Fagersand om grunnene til jazzklubbens  oppsving. Fagersand  er sekretær  i  styret, og  føler  seg overbevist om at NIL-huset og Askepott-serveringen er en
kombinasjon som appellerer til publikum. – Det går mye i rødvin, ja. Og hvitvin på sommeren, da. Men det er også stadig flere som tar middagen  sin  her. Eller  de  tar kake  og  kaffe, sier Astrid  Pettersen  i  cateringfirmaet  som
holder til i samme hus.
 

Holder munn
Musikken står naturligvis sentralt i enhver jazzklubb. Vår lokale klubb velger å holde seg til trad-  og  gladjazz.  Med  stort
hell.  Vika  Band,  som  vi  alle venter på denne kvelden, hører til favorittene. Forrige gang de spilte  trakk de over 100  tilhørere, i kveld ligger tallet litt lavere.  De  har  med  andre  ord godt  belegg  for  tittelen  på  sin nyinnspilte cd  –  Vika  Band  – med charme. Én av sjarmørene er Svein Fagersand, som sitter bak trommene i bandet. Om publikum omfavner bandet, så  er  ikke  bandet  mindre begeistret for sine tilhørere. For både Vika  Band  og  andre  som har gjestet klubben, framhever det positive i at nittedølene vet å  holde  munn  når  det  spilles musikk. Ennå  går  det  sjokkerende  historier om høyrøstede vennegjenger som har ramlet innom og latt skravla gå.
–  Nei,  de  har  fått  klar  beskjed  om  hvordan  man  oppfø-
rer seg på jazzklubben, ler søstrene Anne Eriksen og Else Turid  Flaten. De  sitter  i  døra  og har full oversikt.

Flest medlemmer
Først  var  Else Turid  medlem, så lot Anne seg overtale til kasserervervet.  Det  angrer hun ikke på.
– Veldig trivelig, smiler hun. I kveld har hun altså registrert 82 personer innenfor dørene. 64 av dem er medlemmer, og slipper  derved  inn  noe  rimeligere enn ikke-medlemmer.
– Årsavgiften er så beskjeden at de fleste velger å bli medlemmer, sier hun.

Humor og flørt
Det er tid for å stoppe praten og lytte. Til  Vika  Band  og  deres versjon  av  «When  you’re  smiling». Musikerne    oppfordrer publikum  til  å  synge  med, og det  gjør  vi  så  gjerne, i  så  godt lag.
«Bourbon Street Parade» følger,  og  med  den  en  fristende kunngjøring  om  at  klubben  så smått  planlegger  en  ny  tur  til New Orleans. Forrige gang var våren  2008, og  det  var  en  tur som  ga  mersmak,  forstår  vi.
Hva blir da mer riktig enn å føl- ge opp med «Do you know what it  means  to  miss  New  Orleans»?

Og sånn fortsetter det utover kvelden. Med den ene gladlåta etter den andre, ledsaget av humoristiske, flørtende  kommentarer fra gutta i bandet. Publikum er med, klapper, ler, av og til med små sukk av glede.

var11one09100926000 var11one09100927000

Godt ry
Det  blir  pause, og  trommis  og sekretær  Svein passer på å nevne at i oktober kommer ingen  ringere enn  Ytre  Suløens Jazzensemble til klubben. I no- vember står andre kjente navn på plakaten, Per Borthen Swing Dep med Laila Dalseth.
–   Imponerende navn dere har  på  programmet.  Hvordan får dere tak i dem?
– Jobbene står ikke akkurat i kø for disse bandene heller, så når vi ringer og spør, får vi ofte positiv  respons. I  tillegg  kommer det faktum at Nittedal og publikum her har så godt ry.
Fagersand minner tilhørerne på at de gjerne kan melde inn sine  ønsker  om  band  for  vårhalvåret    2010.    Datoene    er allerede spikret, den siste onsdagen  i  hver  måned.  2010  er dessuten jubileumsår, da feirer Nitedalens Jazzclub 20 år.

Bare må…
Pausen er over, Vika Band spiller opp, og praten stopper. Men så, på bordet lengst unna bandet, oppdager  vi  en  vuggende, trommende og plystrende mann. Asle Johansen.
–  Jeg  kan  ikke  la  være, betror han oss, nesten hviskende. Ikke  plystrer  han  særlig  høyt, og  bordtrommingen  forstyrreringen. Den er jo bare et godt bevis  på  at  Nitedalens  Jazzclub fenger.