28. september 2023
hotclub001

Hot Club de Norvege 15. april 2009

DJANGOS ETTERFØLGERE HADDE SANNELIG STEMT GITARENE!

I og med at jeg vokste opp på Dombås, var det naturlig med gymnas på Vinstra.  Der sa i sin tid min gamle fransklærer at man bør kunne uttale fransk så bra at man ikke hører hvorfra i Gudbrandsdalen man kommer!  For min del er jeg redd hans håp ikke ble helt innfridd. Jeg er heller ikke spesielt bevandret i fransk rettskrivning.  Derfor velger jeg stort sett den norske eller engelske tittelen i referatet fra kveldens konsert.

hotclub001Overskriften i referatet henspeiler på Lillebjørn Nilsens legendariske Tanta til Beate, der han synger om Django Reinhardt.  Historien om Django er mildt sagt spesiell.  De store legendene innen jazzen kommer nesten uten unntak fra USA.  Django var sigøyner, født i Belgia i 1910 og levde mesteparten av sitt korte og hektiske liv i Frankrike. ( Han døde i 1953 ) Som om ikke det var nok, ble han sterkt skadet i en brann i campingvognen sin i 1928. Vestre hånd ble lammet, men etter intens trening og flere operasjoner klarte han å få bevegelse i tre av fingrene.  De som har tuklet litt med gitarspill, og er høyrehendte, vet at det er plundrete nok å forme akkordene selv med alle fem fingrene på venstre hånd i sin fulle funksjon.  Hvordan han klarte seg med sine tre fingre er totalt ubegripelig for alle andre.  Ikke desto mindre skapte han en helt egen stilart som lever videre verden over til evig tid, blant annet takket være toppmusikere som Hot Club de Norvege.

Kvartetten består av Jon Larsen, gitar, Per Frydenlund, gitar og vokal, Finn Hauge, fiolin, munnspill og sag (!) og Svein Aarbostad, bass.  Jon tar de fleste gitarsoloene, med utrolig fingerteknikk. Av og til synger han de samme tonene i falsett samtidig.  Gøyalt!  Per bidrar også med fine soloer, men har stort sett fingrene fulle ( bokstavelig talt ) med drivende komp.  Finn byr på den ene toppsoloen etter den andre, ofte alene, men også i duett med Jon. Svein kom også med noen veldig oppfinnsomme soloer på bassen. Det meste fremføres i enormt høyt tempo, men innimellom kommer det noen langsomme og smektende låter så publikum får igjen pusten.

hotclub011I første sett fikk vi høre Honeysuckle Rose, med Per på flott vokal.  Etterpå spilte de Tears, som opprinnelig er en italiensk melodi fra barokktiden på 1700-tallet.  Vakkert. Vi fikk også høre Djangos hyllest til Louise Armstrong; Swing 42.  Så fulgte den låten som reddet Django fra økonomisk ruin, nydelige Nuage.  Til slutt spilte de Josef, Josef i et voldsomt tempo. Der imponerte kanskje Svein aller mest med en kjempesolo på bassen, der han også benyttet såkalt slapp-teknikk.  Det vil si at han slår på strengene og skaper en slags » klasketone «.

2. sett startet med norsk musikk.  Det vil si; My heart belongs to Daddy er i og for seg ikke norsk, men den er mest kjent i versjonen der Marilyn Monroe synger – og hun var som kjent fra Haugesund.  Senere kom stemningsfulle Si tu s´avez ( ? ) eller Hvis du bare hadde visst. Vi fikk også høre China Boy og den enda mer kjente I can`t give You anything but Love.  Her bidro Per med veldig bra vokal. Til slutt i settet fikk vi en veldig original versjon av Karius og Baktus, kjent fra Torbjørn Egners eventyrverden!

I siste sett var det plass for ønsker fra salen, og selvfølgelig ba vi om Tanta til Beate.  I og med at Lillebjørn ikke var der, sang Per. Og det gjorde han til bestått og vel så det!  Salen svarte med stor applaus både før og etter låten.  Så kom kveldens aller største overraskelse: Mitt Drømmeslott, med Finn som solist på sag!  Stillferdig, originalt og veldig vakkert.  Som avslutning av konserten fikk vi en svært spesiell versjon av brudemarsjen » Here comes the Bride «!  Deler av låten gikk i kjempetempo, så stakkars den bruden som skulle følge med der! ( De omtalte forresten låten som » nå er det gjort «! )  Det ble naturlig nok stående trampeklapp etterpå og vi fikk et veldig spesielt ekstranr.  Det startet som en gangar med bare fele, men gikk etter hvert over til kjenningsmelodien fra Norge Rundt.  Gøyalt!

Det ble en veldig trivelig kveld og Hot Club de Norvege er velkomne tilbake. 27. mai er det ny konsert, da med Nitedalens Jazzband.  Nyt våren i mellomtiden!

Nittedal 16. april 2009 Svein Fagersand, sekretær (tekst og foto).

hotclub002 hotclub003 hotclub004
hotclub006 hotclub007 hotclub008
hotclub009 hotclub010 hotclub001