28. september 2023
CSC_6983

Gisle Børge Styve Trio 17. februar 2010

JUBEL OG JUBILEUM I JAZZKLUBBEN

Det finnes mer gladmusikk enn gladjazz. Selv i en jazzklubb. For eksempel finnes Gisle Børge Styve Trio. Den blir du glad av. Garantert.

Skrevet av Kari Tveøy for Varingen. Gjengitt med tillatelse.

CSC_6983Hvis du i det hele tatt ser på NRK TV, har du sett Gisle Børge Styve. Vestlendingen som er med i hver eneste utgave av gullrekkeprogrammet «Beat for Beat». Så at han er et oppkomme av musikalitet, vet vi. Men at han pluss resten av trioen hans, så til de grader er entertainere, kommer som en overraskelse på de fleste jazzklubbgjestene onsdag kveld.

Som spesielt inviterte for å markere jazzklubbens 20-års jubileum, begeistrer trioen rundt 100 publikummere så til de grader. Med sine kreative arrangementer, musikalske vrier, «instrumenter» i form av papir og støvkluter, alt ledsaget av en humor som får latterbølgene til å rulle i NIL-huset.

001Trestemt sang

– Gisle Børge Styve, spiller han jazz, da? Flere har stilt seg spørsmålet på forhånd. Det samme gjør Varingens journalist når hun hører trioen på lydprøven onsdag.– Nei, vi er ikke noen jazztrio nå, selv om vi egentlig begynte som det i 1997, svarer de tre over en middagstallerken før konserten starter.

– Nå spiller vi mer lyriske og melodiske låter, noen av dem har Gisle skrevet, andre er vår tids standardlåter, kan du si. Vi synger dessuten mye også, mer og mer. Trestemt sang, sier Per Willy Aaserud. – Kanskje vi til slutt ender som a cappella-trio, fleiper Helge Harstad.

DSC_6977 001 003

Fotografisk fleip

Fleip er et stikkord for de tre muntre og særdeles musikalske herrene. For sikkerhets skyld avklarer de med journalisten på forhånd at det er OK med noen overraskelser.

– Vi håper ikke du er en sjenert fotograf, og du må bare ta alle de bildene du vil. Men da kan det godt hende at vi plutselig stiller opp og smiler rett inn i kamera. Nettopp dette skjer i første sett. Til stor jubel fra publikum. Jubelropene kommer i det hele tatt tett, etter hvert som trioen gjøgler i vei, enten  det er i instrumental eller verbal form.

DSC_6977Pianospill med støvkluter

De drar i gang med sin versjon av Stings «Let’s dance», og vi merker umiddelbart at her er det en musikalitet langt, langt over gjennomsnittet. Når de også spøker med dialekten til Hjelmeset – om at det må være vi nittedøler som har ødelagt den – før Gisle Børge betror oss sine minner om en pianospillende mor som ikke kunne spille piano, er vi med. Helt med. Og når trioen demonstrerer for oss hvordan papir mot dressbukse blir til skarptromme, når hender mot dressbukse illuderer steppesko og når to hender med hver sin støvklut på pianoet framfører «But not for me», gir vi oss over i begeistret beundring.

Etter en fullstendig absurd «portugisisk» tolkning av Mancinis «Fame», der musikerne blander inn både Alf Prøysen, Odd Martinsen og Bente Skari, roer de ned med Gisle Børges egen «Window» fra trioens eneste cd-utgivelse så langt.

CSC_6982Vil ha jazzen tilbake

Det blir pause, og over rødvinsglassene og kaffekoppene er publikum relativt samstemte i sin begeistring. – Vi ante jo ikke at de var så morsomme. – Og for en musikalitet. – Her får vi dobbelt opp, både musikken og humoren.

Likevel. Noen av de tilstedeværende er så ihuga jazzfans at de bare må få si det. – Er dette egentlig et riktig valg på en jubileumskonsert i en jazzklubb? 

– Jo da, dette er bra, men vi vil ha tilbake jazzen, ikke glem det.

Utvidet perspektiv

Jazzfansen bør ha få grunner til å uroe seg om klubbens framtidige program. For allerede i kveld spiller Stokstad Jensen Trad Band i NILhuset. Men sekretær Svein Fagersand, det er han som har sørget for å få Gisle Børge Styve Trio til Nittedal, avslører at klubben har flere intensjoner med akkurat dette valget. – Vi håper jo å få medlemmene med på et noe bredere utvalg av musikk på jazzkveldene våre. Ikke et vondt ord om gladjazzen, men det bør være mulig å utvide sjangeren noe i årene framover, mener Svein Fagersand.

Fjelljazz og storbandkveld

Jazz på Beitostølen og storbandkveld med STUA kan bli realiteter senere i jubileumsåret.Jazzklubbens leder Håkon Røvang vil i hvert fall presentere disse planene på kveldens jazztreff i NIL-huset. – Fjelljazz går av stabelen på Beitostølen i august, og vi kan tenke oss å foreslå en tur dit. Videre har vi vært i kontakt med det lokale storbandet STUA 17, om en mulig storbandkveld senere på høsten, sier Røvang.

Han kan godt tenke seg flere innspill og ideer fra jazzklubbens medlemmer, men velger samtidig å tolke manglende innspill som et tegn på at jazzvennene stort sett er fornøyd. – Vi vet at folk vil at programmet skal være som det er, og det tar vi naturligvis hensyn til. Så blir det heller slik at gjester som Gisle Børge Styve Trio og lignende heller blir supplement til det faste programmet, sier Håkon Røvang.

CSC_6980 CSC_6981 CSC_6982

CSC_6983